viernes, 7 de junio de 2013

 




En FRANCESC GUISSET I LAGRESA, com a Portaveu del PARTIT DEL SOCIALISTES DE CATALUNYA.-PSC-PM, a l´Ajuntament de LLANÇÀ es dirigeix al Consistori en PLE, i presenta la següent PREGUNTA per a que es contesti de manera suficient i raonada en el debat del Ple.


MOTIVACIÓ:


Que arran de la notícia apareguda en diferents mitjans de comunicació, la darrera setmana passada, i en concreta relació a una sentència del TSJC que ha obligat als propietaris d'una casa, habitatge de planta baixa i un pis, situat a la carretera de Portbou, a la zona de Grifeu, a enderrocar-la, és d'interès que en aquest Ple Municipal, l'Ajuntament doni àmplia informació de la seva responsabilitat atès que per l'edificació de l'esmentat immoble, els seus promotors tenien tots els permisos i llicències municipals concedits.


Que la referida sentència del TSJC dictamina que l'Ajuntament no havia atorgat correctament la llicència, cal doncs, informar públicament dels motius, especialment pel que fa referència els paràmetres d'excés d'edificabilitat i/o ocupació, ordenació, i distància de separació de les edificacions veïnes.


Que atès que l'edificació originària, ara enderrocada, es va construir amb tots els permisos, interessa també especialment, l'Ajuntament informi àmpliament de les seva repercussió econòmica a les arques municipals, i en conseqüència, que es constarà a tots els llançanencs, la indemnització que reclamaran els propietaris de la casa enderrocada a l'Ajuntament de Llançà.


Que finalment cal que l'Ajuntament depuri responsabilitats i informi de la responsabilitat respecte a la concessió de la referida llicència i permisos, així com el control i fiscalització en l'execució i finalització de l'obra, especialment, quan segons informen els citats mitjans de comunicació, la llicència d'obres de l'any 2003, es va donar per l'ampliació i reforma del citat immoble, i la denúncia del particular, fou perquè les obres executades no foren de reforma sinó que s'havia tirat a terra l'edificació primitiva i s'havia construït de nou.


En aquest darrer sentit el Tribunal ha considerat que "l'Ajuntament no podia autoritzar unes obres projectades en una casa que ja estava en una situació de volum disconforme -no es complien les distàncies entre habitatges- ni autoritzar ni permetre un enderroc total o parcial de l'edifici i la reconstrucció d'un de nou". D'altra banda, es diu a la Sentència que el PGOU "no havia determinat la seva situació de fora d'ordenació"... "Només per això, la llicència concedida ja resulta il·legal en la seva integritat".


No obstant és la pròpia Sentència que senyala que el més greu és que "en el cas concret d'aquesta actuació es va arribar al punt que es va enderrocar totalment l'edifici preexistent i se'n va construir un de nou i diferent de nova planta, infringint diversos paràmetres edificatoris i tot amb el consentiment municipal constatable en els informes que van servir de base com en el mateix decret del 2005″, i apunta a la responsabilitat política del Sr. Alcalde, que és qui la va concedir doncs que "encara que la llicència atorgada no autoritzés en la seva exactitud les obres finalment desenvolupades, va servir d'instrument per fer-les, havent-se concedit amb absoluta mala fe i abús de dret, constatables en els informes i el decret municipal en el que no es va tenir en compte la denúncia de la veïna tot i admetre's l'enderroc".


Per últim ens deixa molt perplexes i alhora amb molt de neguit, que el Sr. Alcalde no trobi altra explicació als mitjans sobre aquest fet que manifestar que "Nosaltres estarem al costat de la propietat perquè d'alguna forma en som corresponsables. Quan va caure la primera planta s'hauria d'haver aturat i fet una nova llicència i no es va fer, segurament per desconeixement"..."I ara ens trobem que deu anys després s'ha hagut de tirar a terra".


DEMANEM que l'Ajuntament en Ple, contesti de forma suficient, clara i raonada la següent PREGUNTA, a través de la Regidoria que per competència li correspongui:

        1. Es doni àmplia informació sobre la citada sentència del TSJC, especialment, respecte dels motius d'anul·lació de la llicència concedida i ordre d'enderroc.

        2. S'expliqui els motius pels quals el citat immoble, tot i trobant-se fora d'ordenació, atesos els paràmetres aprovats al PGOU, no figurava al planejament com a volum disconforme.

        3. Per quin motiu es va donar una llicència per ampliació i reforma quan es sabia que es volia fer un edificació de nova planta, especialment sabent que al tractar-se d'una edificació de fora d'ordenació, només es podien autoritzar obres de reforma o consolidació.

        4. Quan costarà als llançanencs, la indemnització pel cost de l'enderroc i nova edificació ateses les llicències il·legalment concedides.

        5. Per quin motiu es va deixar continuar l'obra, quan va caure suposament la planta de nova construcció, sense llicència que infringia diversos paràmetres edificatoris, i "tot amb el consentiment municipal constatable en els informes que van servir de base com en el mateix decret del 2005".

        6. Quines responsabilitats es prendran per part de l'Ajuntament.

        7. Concretament, quina responsabilitat política assumirà el Sr. Alcalde, com a signant de les llicències i decrets, titular de la cartera d'urbanisme, i especialment, pel seu consentiment constatable d'aquesta "irregularitat urbanística".


PREC: Que la citada Sentència, així com totes aquelles en què l'Ajuntament hagi estat part litigant en els diferents procediments judicials, siguin publicades, igualment a l'apartat "DESTAQUEM", pel coneixement general i públic a la web municipal: http://www.llanca.net/web/


Llançà, a 7 de juny de 2013.



El Portaveu del PSC-PM




Signat: Francesc Guisset Lagresa